„Ar trebui să-i îndemnăm pe deponenți să se uite la dobânda reală, nu la cea nominală. Acum câțiva ani, când dobânda nominală se învârtea între 6-7%, inflația era tot pe acolo, diferența între dobânda nominală și rata inflației dădea o rată reală a dobânzii de circa 1%. Acum avem rată nominală între 1%-1,5%, inflația a coborât sub 1% și tinde să fie negativă pentru câteva luni, poate chiar trimestre, iar câștigul real se menține, s-ar putea să fie mai mare dobânda reală față de acum câțiva ani”, a afirmat marți Isărescu la conferința „Viitorul modelelor de business bancar”, organizată în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 135 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României.
El a punctat că face o invitație la „realism”, la o citire cu atenție a cifrelor.
Totodată, el a menționat că politica de comisioane practicată de bănci ar trebui să evite descurajarea depunerilor.
„Încă avem o problemă cu comisioanele, care sunt mari, un comision de 0,5%-1% pentru o operațiune bancară se simte. Nicio bancă nu ar trebui să trăiască momentul când deponentul zice: de ce să-mi țin banii în bancă, să plec cu mai puțin acasă? Este un îndemn la realism și trebuie să va spun că noi, Banca Națională, suntem preocupați de reducerea comisioanelor. Am luat măsuri cu vorba bună, cu moral suasion să reducem comisioanele, mai ales pe zona plăților de mare valoare”, a spus Isărescu.
Guvernatorul a menționat că nu mai există niciun fel de motivație ca plățile în România să coste mai mult decât în Europa.
„Trebuie să facem un efort mai mare pentru a obișnui publicul cu rata reală a dobânzii, diferența dintre rata nominală și rata inflației. Nu trebuie să lăsăm publicul într-o confuzie, nu este sănătoasă”, a conchis șeful BNR.